'Een kleine wond werd uiteindelijk 6 centimeter diep'

Foto de heer Peereboom

Decubitus, ofwel doorligplekken of -wonden, is een vervelende en pijnlijke aandoening. De heer Peereboom ervaart dit al voor de derde keer. Dit keer zorgde de combinatie van het zomerweer en het verkeerd zitten in een rolstoel voor een kleine plek, die helaas al snel groter werd.

Doorligplekken of -wonden hebben verschillende oorzaken De huid kan kapot gaan door te lang zitten of liggen en er ontstaat een klein plekje. Uiteindelijk kan dat een blaar of een wond worden. De heer Peereboom weet er helaas alles van. Hij heeft een dwarslaesie waardoor hij gebonden is aan een rolstoel. ‘In augustus ontstond een wondje op mijn huid. Vermoedelijk doordat ik verkeerd in de rolstoel heb gezeten en doordat mijn huid vochtig was door het warme weer. Ik voelde de plek zelf niet, maar de verpleging ontdekte de wond. De wond werd uiteindelijk 6 centimeter diep en 3 centimeter breed, dat is best flink en ook pijnlijk’, vertelt hij.

Liever geen operatie maar andere behandeling
Gezien de grootte van de wond en de behandeling die daarvoor noodzakelijk was, werd de heer opgenomen in het Dijklander Ziekenhuis. ‘Ik heb al twee keer eerder behoorlijke doorligwonden gehad en ben daar destijds aan geopereerd. Dit keer wilde ik liever geen operatie. Ik kan niet goed tegen de narcose. In overleg met het ziekenhuis heb ik gekozen voor een andere behandeling aan de wond. Ik heb 14 dagen in het ziekenhuis gelegen en werd daar goed verzorgd. De wond werd schoongemaakt en er werden middelen ingezet om verdere wondvorming tegen te gaan. Zoals een anti-decubitusmatras en een anti-decubitus kussen voor in de rolstoel. Maar ook de wisselligging werd toegepast: elke zoveel tijd moest ik op een andere manier liggen.’

Genezing
Na deze 14 dagen kon de heer terug naar het verpleeghuis. Daar wordt hij nog verder verzorgd en is hij onder begeleiding van het Dijklander Ziekenhuis gestart met vacuümtherapie. ‘Er wordt twee keer per week een vacuümpomp op de wond gezet. Door de negatieve druk van de pomp, geneest de wond sneller. Via een videoconsult wordt de wond wekelijks gecontroleerd door een wondconsulent van het ziekenhuis. Verder wordt het in de gaten gehouden door het zorgpersoneel van het verpleeghuis. Inmiddels is de wond nog “maar” 2 centimeter diep.’

Niet pijnlijk, wel vervelend
‘Voor mij zijn de wonden niet pijnlijk maar vervelend is het wel. Voor de genezing van de wonden is het in mijn geval het beste om zoveel mogelijk te blijven liggen – steeds in een andere houding -  in plaats van zitten. Ik kan daardoor niet makkelijk naar de zaal of buiten en mis het contact met de andere bewoners. Maar ik vermaak me wel hoor. Ik luister veel naar de radio of kijk films op de tablet’.

Op 18 november is er wereldwijd stilgestaan bij decubitus tijdens de STOP Pressure Ulcur Day. Door voldoende afwisseling van (lig)houding en de juiste voeding kan een doorligplek voorkomen worden. nodig. Preventie is daarom enorm belangrijk. Het Dijklander Ziekenhuis heeft een Wondexpertise Centrum (WEC) op locatie Hoorn en Purmerend dat zich bezighoudt met wondzorg, preventie van doorligwonden en het delen van kennis aan professionals.